Anne olma şansını arttıran yöntem histeroskopi ile rahim içini temizleme

(RAHİM YIKAMA)

Tüp bebek tedavisi sonucunda başarılı bir hamilelik elde edilmesi birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında yer alan embriyo kalitesi ile rahim içi dokusunun düzgünlüğü, hamileliğin oluşabilmesi ve devam edebilmesi bakımından önemli etkenlerdir. Bebek sahibi olmakta sorun yaşayan kadınların yüzde 30’unun rahim içinde anomali bulunmaktadır. Bu tür sorunların giderilebilmesi için geliştirilen histeroskopi yöntemi; rahim ağzında darlık, rahim içinde hamileliğe engel olabilecek miyom, polip ve yapışıklık gibi problemlerin teşhisi ve tedavisini sağlarken embriyonun tutunma şansını da arttırır.

Rahim içi yapışıklıklar, rahim içindeki miyom veya polipler embriyonun tutunmasını engelleyen sorunlardır. Histeroskopi adlı yöntem, bu sorunların teşhis ve tedavisini sağlayarak tüp bebek yöntemindeki başarı şansını arttırır.

Histeroskopi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Histeroskopi rahim içini ve tüplerin rahime açılan kısmının optik kamera eşliğinde incelenmesidir. İşlem vajinal yoldan rahim ağzı kanalından özel aletlerle rahime girilerek yapılır. Bu işlem için kullanılan alete ise histeroskop adı verilir. Histeroskop yaklaşık 9 milimetre çapında, içinde optik lensler bulunan ve arkasına takılan bir kamera yardımı ile görüntünün dijital ortama aktarılarak ekrandan izlenebildiği bir sistemdir. Bu sistemin kenarından girilen ince aletler yardımı ile çeşitli operasyonlar yapılabilir. İnfertilite, tekrarlayan düşüklerin nedenlerinin araştırılmasında, anormal adet kanamalarının nedeninin araştırılmasında ve rahim içi patolojilerin tespit ve tedavisinde histeroskopi önemli bir tanı ve tedavi aracıdır.

Histeroskopi muayene ortamında lokal anestezi ile veya ameliyathane ortamında genel anestezi veya spinal anestezi ile uygulanabilir. Genellikle adet bitiminden sonraki 1 hafta içerisinde yapılır, bu dönemde rahim içerisinin görüntüsü histeroskopi için en uygun haldedir.

Histeroskopi yöntemi, tanısal ve cerrahi olmak üzere ikiye ayrılır.

Tanısal histeroskopi nedir?

Tanısal histeroskopi rahim içini ilgilendiren durumların tespiti amacı ile yapılan işlemdir. Özellikle ultrason ve rahim filmi ile rahim iç boşluğunun tam olarak değerlendirilemediği durumlarda, tüp bebek tedavisi öncesinde ya da tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında veya kanama bozukluklarında kullanılabilir. Rahim içerisindeki miyom, polip, yapışıklık, septum (perde) gibi sorunlar tespit edilir.

Cerrahi histeroskopi nedir?

Önceden tanısı konmuş ya patolojilerin tedavisi amacı ile yapılan histeroskopik girişimlere cerrahi histeroskopi adı verilir. Histeroskop’un kenarından girilen ve elektrik akımı ile çalışan, kesen ve yakan aletler yardımı ile bu patolojiler düzeltilerek rahim içi temizlenir.

Histeroskopinin kullanıldığı durumlar;

  • Aşırı ve düzensiz adet kanaması,
  • Kısırlık,
  • Tekrarlayan düşükler,
  • Rahim içerisindeki yapışıklıklar,
  • Rahim içerisinde polip veya miyom benzeri alanlar,
  • Rahim içerisinde çıkarılamayan veya yer değiştirmiş spiral olması gibi örnekler sıralanabilir.

Histeroskopi hastanede yatmayı gerektirmeyen, ayaktan cerrahi olarak adlandırılan operasyonlardandır.  Rahim içindeki ve rahim duvarındaki hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan histeroskopi genellikle güvenilir ve problem yaratmayan bir işlemdir. Tanı ve teşhiste yanılma riski yok denilecek kadar azdır.

Vücuda yönelik her işlemde olduğu gibi histeroskopide de yarar ve zarar bu işlemi gerçekleştiren ellerin yeteneğine bağlıdır. Eğer bu işlemi yapan doktor konu hakkında bilgili ve deneyimli değilse beklenmedik komplikasyonlar yaşanabilir. İşinin ehli olmayan deneyimsiz doktorlar tarafında yapıldığında rahmin denilmesi, yani (uterus perforasyonu) aşırı kanamalar, rahim ağzında mevcut olan yaralanmalar, rahim içerisinde meydana gelen enfeksiyon durumları ve bazen de anesteziye bağlı olarak da meydana gelen komplikasyon yaşanabilmektedir. Bu yüzden tedavi için bilgili ve deneyimli doktorlar tercih edilmelidir.

Deneyimli doktorlar tarafından yapıldığında herhangi bir riski yoktur ve histeroskopi hemen her rahim hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Yorum yaz