Tekrarlayan düşükler ve tüp bebek başarısızlığında “rahim güçlendirme aşısı”

Tekrarlayan düşükler klasik olarak 3 veya daha fazla ardışık gebelik kaybı olarak tanımlanmış olmakla beraber özellikle kısırlık tedavisi sonrası elde edilen iki gebeliğin kaybedilmesi de gerekli incelemelere başlanması için yeterli görülmektedir. Genel olarak toplumdaki kadınların %1’i tekrarlayan düşük sorunu ile karşı karşıyadır. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı ise iyi kaliteli embriyo transferine (10 veya daha fazla) rağmen 3 veya daha fazla tüp bebek uygulamasında gebelik elde edilememesi durumudur.
Tekrarlayan düşükler ve tüp bebek başarısızlığına çözüm getirecek uygulamalar her geçen gün çoğalmakta ve çocuk sahibi olmak isteyen ailelere umut olmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan rahim güçlendirme aşısı ile gebelikte yüksek başarı oranlarını yakalamak mümkün hale gelmektedir.
Doğal yollardan gebelik; bebeği oluşturacak embriyo, annenin yumurtası ve babanın sperminin birleşerek döllenmesi vasıtasıyla oluşur ve fallop tüplerindeki döllenmiş yumurta rahme inerek orada tutunur, ardından bir embriyo olarak hayatına devam eder ve gelişir.
Tüp bebek tedavisinde ise yumurta ve sperm laboratuvarda bir araya getirilir, oluşan embriyo ise anne rahmine dışarıdan yerleştirilir. Yani her iki gebelik yönteminin de temelde aynı işlemler ile gerçekleştiğini fakat bazı uygulamalarda farklılık olduğunu belirtmek gerek.
Ancak bazı annelerin rahimlerinde ortaya çıkabilecek anomaliler, geçmiş rahatsızlıklardan kalan sorunlar ve bilinmeyen sebeplerden kaynaklı diğer problemler, maalesef embriyonun hem doğal gebelikler hem de tüp bebek gebelikleri için rahme tutunmasına engel olurlar. Bu durum ise kısır olan veya olmayan çiftlerin bebekten umudu kesmelerine sebep olur. Rahim güçlendirme aşısı bu nedenle hem doğal hem de tüp bebek yoluyla gebelik elde etmek isteyenlere bir fırsat sunuyor.

Rahim Güçlendirme Aşısı Nedir?
Embriyoda ya da rahim duvarında bir problem olursa gebelik başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu aşıdaki en önemli faktör rahim duvarını güçlendirmesi ve sağlıklı embriyonun rahime daha iyi tutunmasını sağlamaktır. Bilhassa rahim duvarı kalınlaşması gibi sorunlara sahip olan hastalarda, embriyonun kolayca rahme tutunamaması, tüm tedavi opsiyonlarının işe yaramaz hale gelmesine neden olabilmekte ve sırf bu nedenle pek çok gebelik gerçekleşememektedir.
Embriyo tutunmadan önce HCG dediğimiz bir hormonu salgılamaktadır. Bu hormon sayesinde embriyonun rahime tutunma gücü artmaktadır. Yaş ilerledikçe ya da rahim zarında bir problem olduğu durumlarda bu hormonun salınımının azalmaya başladığı görülmektedir. Bu durumda embriyonun tutunması için rahmin içine HCG enjeksiyonu yapmaktayız. Böylece rahmin daha da güçlenerek embriyoyu daha iyi saracak bir rahim zarı duvarını oluşturmakta ve bu sayede başarı şansı artmaktadır.
Rahim güçlendirme aşısı sadece gebeliği başlatmak için değil, devam ettirmek için de kullanılabilmektedir. Avurpa’da yapılan araştırmalar, rahim güçlendirme aşısı olmuş anne adaylarında düşük oranlarının da alt seviyelerde olduğunu kaydetmektedir. Böylelikle arka arkaya düşük gerçekleştirmiş anne adaylarının korkularının da dindirilmesi mümkün hale gelmiştir.

Yorum yaz