Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Bebeklerde Otizm Riskini Artırıyor

1049985 620x410

Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Bebeklerde Otizm Riskini Artırıyor
Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hamilelikte D vitamini eksikliği bebeklerde otizm riskini artırdığını belirtti

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hamilelikte D vitamini eksikliği bebeklerde otizm riskini artırdığını belirterek, “D vitamin yetersizliği olan baba adaylarının spermlerinde de gen tahribatları olabiliyor. Bu yüzden sadece anne değil, baba adaylarına da yeterli miktarda D vitamini almaları önerilmektedir” dedi.

Doç. Dr. Hakan Çoksüer, otizm, kişinin dil, sosyal ve iletişim becerilerini bozan gelişimsel bir hastalık tablosu olduğunu ifade ederek, son yıllarda yapılan araştırmalarda otizmin sıklığının dünyada ve Türkiye’de önü alınamayan salgın bir hastalık gibi çok hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

“D VİTAMİN EKSİKLİĞİ İLE OTİZMİN DERECESİNİN ARASINDA ÖNEMLİ DERECEDE İLİŞKİ SAPTANDI”

2014 yılında Amerikan Pediatri Dergisi’nde yayınlanan bir makalede otizm ve düşük D vitamini düzeyleri ile ilişki olduğunun açıklandığını belirten Çoksüer, Kentucky Universitesi’nde yapılan başka bir çalışmada ise düşük D vitamininin beyin hasarına neden olduğunu gösterdiğini söyledi. Çoksüer, “Yeni kanıtlar, D vitamininin, kemik sağlığını korumak için gerekli olmasının yanı sıra, beyin, diğer organ ve dokularda da önemli görevlere sahip olduğunu gösteriyor. Mısır’da yapılan başka bir çalışmada ise, eşit miktarda güneşe maruz kalmış ve D vitamin takviyesi almamış otistik çocuklarda D vitamin düzeyi önemli derecede azalmış olarak bulunmuştur. Ayrıca D vitamin eksikliği ile otizmin derecesinin arasında önemli derecede ilişki saptamışlardır” diye konuştu.

“BABA ADAYLARINDA DA YETERSİZ D VİTAMİNİ ÇOCUKLARDA OTİZM RİSKİNİ ARTTIRIYOR”
D vitamin yetersizliği olan baba adaylarının spermlerinde de gen tahribatlarına neden olabileceğini kaydeden Çoksüer, “Bu yüzden sadece anne değil, baba adaylarına da yeterli miktarda D vitamini almaları önerilmektedir. Otistik çocuklar, çok miktarda serbest oksijen radikallerine maruz kalmışlardır. Maruz kalınan bu oksidanlar otistik çocukların beyninde kan akımını yavaşlatmaktadır. D vitamini ise beyindeki oksidatif hasarı azaltan en önemli faktörlerden biridir” ifadelerini kullandı.

“GÜNDE EN AZ 15 DAKİKA GÜNEŞE ÇIKIN”

Çoksüer, D vitamini seviyesini artırması için ise şu önerilerde bulundu:

“Vücut için yeterli D vitamini seviyesini sağlamak için, D vitamini bulunan besinleri tüketmek ve gün ışığından faydalanabilirsiniz. Çünkü vücudumuz güneş ışığını kullanarak D vitamini üretme yeteneğine sahip olan bir vitamindir. Günde en az 10-15 dakika güneşe çıkılması veya D vitamini takviyeleri alınması beyni ve vücudu koruyacaktır.”

Yorum yaz