Nedeni Belli Olmayan Kısırlık, Tekrarlayan Düşükler Ve Başarısız Tüp Bebek Denemelerinde “Lenfosit Aşısı”
Son yıllarda immünoloji (Bağışıklık Bilimi) alanındaki gelişmelerle birlikte yapılan araştırmalar, nedeni izah edilemeyen infertilite vakalarının büyük bir bölümünün bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olabileceğini ve bunların birçoğunun yeni tedavi yöntemleri ile önlenebileceğini göstermektedir.
Bağışıklık sisteminin, insan vücudunu hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir yapısı vardır.
Bağışıklık sistemi proteinleri tanıdık veya yabancı olarak gruplayarak, yabancı olarak grupladığı proteinlere karşı savaş açar. Hücrelerin tanıdık veya yabancı olarak algılanması, hücre yüzeyinde bulunan antijen olarak adlandırılan proteinler sayesinde gerçekleşir. Bu antijenlere karşı vücuttaki lökositler (beyaz küreler) antikor adı verilen kompleks bileşikler üretir. Bağışıklık sistemin çalışmasının en güzel ve en basit örneği mikroplar vücudumuza girdiğinde onlara karşı antikorların oluşması ve mikropları öldürebilmek için bunlara karşı bir dizi reaksiyon başlatmasıdır.
İşte baba adayının sperm hücrelerini de tehlike olarak gören kompleks bileşikler vücudu korumak için tehlike olarak algıladıkları spermlere savaş açarlar. Bir nevi doğal yolla gebe kalmayı engellerler. Tüp bebek de ise laboratuvar ortamında bir araya gelen sperm ve yumurta anne rahmine transfer edildiğinde, anne adayının bağışıklık sistemi embriyoyu kabul etmez, dolayısıyla gebelik oluşmaz.
1978’den beri tekrarlayan düşüklerin tedavisinde lenfosit aşısı yöntemi kullanılmaktadır. Günümüzde nedeni açıklanamayan kısırlık ve tüp bebek yöntemleriyle gebelik elde edilemeyen çiftlerin tedavisinde de rutin olarak kullanılmaktadır. Bu aşı ile baba adayının kan hücreleri ayrıştırılır, elde edilen lenfositler direkt olarak anneye enjekte edilir. Böylece anne babadan gelen hücreleri tanımış olur, buna bağlı olarak da doku reddi de önlenmiş olur.
Lenfosit Aşısı Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Bu tedavide baba adayından alınan kan örneğindeki lenfositler (kan hücreleri) ayrıştırılır. Daha sonra bunlar anne adayının koluna 4 ayrı noktadan enjeksiyonla verilir. Gebelikten veya tüp bebek tedavisinden önce bu işlem üç kez tekrarlanır. Aşı hazırlanmadan önce baba adayı mutlaka Hepatit ve HIV açısından incelenir. Hepatit taşıyıcısı olan kişilerden alınan kan, aşı hazırlanmasında kullanılmaz. Anne adayının Rh negatif, baba adayının Rh pozitif olduğu durumlarda ileride kan uyuşmazlığına bağlı problemlerin oluşmaması için aşıyla beraber Rhogam (uyuşmazlık iğnesi) verilir.
Lenfosit aşısı ile bağışıklık sistemini değiştirmek amaçlanır. Bu aşının anne adayına ve bebeğe herhangi bir zararının olduğuna bilimsel araştırmalarda ve uygulamalarda rastlanmamıştır.
Yorum yaz