Tüp Bebekte Antioksidan Tedavi Yöntemi

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, izah edilemeyen düşüklerin nedenleri değerlendirildiğinde embriyo kalitesi (morfolojik ve genetik olarak),  uterin faktörler ve yanı sıra anne adayının sistemik rahatsızlıkları ve immün (bağışıklık) faktörler karşımıza çıkmaktadır. Bu faktörler tüp bebekte başarı şansını düşürdüğü gibi oluşan gebeliklerin de düşüklerle sonuçlanmasına sebep olmaktadır. Bilindiği gibi gebelik oldukça komplike bir olaydır. Gebeliğe engel olabilecek her durumun araştırılması ve ona uygun olacak tedavi yöntemlerinin geliştirilip uygulanması gerekmektedir. Son yıllarda yurtdışında birçok klinikte uygulanan ve nedeni izah edilemeyen gebelik kayıplarında başarıyı arttıran uygulamalardan biri de Antioksidan Tedavi Yöntemidir.

Antioksidan Tedavi Nedir?

Antioksidanlar, başka moleküllerin oksidasyonunu engelleyen moleküllerdir. Oksidasyon sonucu hücrede zincirleme reaksiyon gerçekleşir. Bu zincirleme reaksiyon da hücre deformasyonu ya da ölümüyle sonlanır. Antioksidan moleküller serbest radikalleri ortadan kaldırarak oluşabilecek zincirleme reaksiyonları ve diğer oksidasyon reaksiyonları önler. Serbest radikaller kirli hava, sigara dumanı, güneş ışınları, bitki koruma ilaçları, çözücüler, bazı ilaçlar, bozulmuş besinler ve çeşitli gıdalarda yer alan fazla aktiviteye sahip bileşikler olarak tanımlanabilir. Bu bileşikler, hücrelere çeşitli zararlar verir. Bunun neticesinde de hücreler daha hızlı yaşlanmaya ve ölmeye başlar. Hücrelerin bu bileşiklerin olumsuz etkilerinden korunması ve yaşlanmasının önlenmesi için antioksidan kullanılabilir. Antioksidan kullanımlarının tüp bebek tedavilerinde başarı şansını arttırabileceği Avrupa’da yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu sebeple tüp bebek uygulamalarında antioksidan kullanımı önerilmektedir. Bunların içerisinde:

  • A vitamini,
  • E vitamini,
  • B12 vitamini,
  • Folik asit,
  • C vitamini,
  • Polifenoller,
  • Koenzim Q,
  • Alfalipoik Asit sayılabilir.

Embriyo gelişimi laboratuvar ortamında, vücut içi gelişime kıyasla daha yavaş olmaktadır. Bunun sebebinin okside edici stres kaynaklarının olduğu düşünülmektedir. Bu okside edici stres kaynakları yüksek oksijen basıncı, ışık ve kültür ortamında kullanılan maddelerdir. Bu nedenle bilinen antioksidan maddelerin embriyoların laboratuvar ortamında gelişimine etkisi konusunda birçok çalışma yapılmıştır.

Antioksidan tedavisinin erkek kısırlığında etkili olabileceğini bildiren yayınlar da mevcuttur. Özellikle sigara kullanan erkeklerde C vitamininin kullanımının sperm kalitesini artırdığı gösterilmiştir.

Aynı şekilde A ve E vitaminleri üzerinde de birçok çalışma yapılmaktadır. Fakat antioksidan tedavisi güvenli dozların aşılması durumunda zararlı olmaktadır. A vitamininin yüksek dozda alınması durumunda bebekte ürogenital ve kas sistemini ilgilendiren sakatlıklara yol açması söz konusudur. Aynı şekilde yüksek doz C vitamini kadında yumurtlamayı engelleyebilmektedir. Antioksidanların yanlış kullanımdan kaynaklanacak zararlarına maruz kalmamak için kendi alanında uzman bir hekim tarafından önerildiği şekilde ve dozda kullanmanızı öneririz.

 

Yorum yaz